srijeda, 23. svibnja 2012.

Prvo napravi svoj vrt

Čitam i slušam o tome kako se ljude žale da se voda koja je slobodna ne bi trebala plaćati, da hrana koja se prodaje je loša, da je GMO itd. Prvi korak u tome, ako ne želite biti sheeple (izvedenica people i sheep) je da sami uzgojite svoj vrt. Na taj način imate ćete onoliko zdravu hranu koliko to želite. Što znači, da ako ćete špricati protiv nametika, preuzet ćete na sebe odgovornost kod konzumiranja iste te hrane. A ako se odlučite ne špricati i jesti ono što vam priroda pruži, onda ćete biti nagrađeni najboljim i najzdravijim okusima koje je vaše nepce totalno zaboravilo okusiti. Znam što govorim tj. pišem. :) 

Ali provest ću vas kroz sve ovo korak po korak. Znači, stanje vrta kojega smo zatekli bilo je slijedeće:
1. tradicionalne kvadrataste gredice u kojima se sadilo max u 4 reda (svezajedno 24 reda za sadnju)
2. praktički monokulture (zatekli smo na dvije velike gredice samo matovilac)
3. između zadnje dvije gredice ogroman neiskorišteni prostor
4. voćnjak je samo voćnjak i prenatrpan je sa borovima (borovi rade kiselo tlo koje nije baš bilo pogodno za sve voćke)
5. brajda samo sa izabelom (fino za onoga tko voli kombinaciju kisele kožice i slatke sredine koja ima velike koštice)

A evo i slika:

Desni dio vrta i brajda
Ignorirajte biodom u pozadini, nije izdržao ovu zimu. Indentična situacija je bila i na lijevoj strani vrta.

Lijevi dio vrta i drvarnica
Prvo nam je bio cilj napraviti vrt koji će biti održivi i koji se neće bazirati na klasičnom vrtlarstvu koje je bilo primijenjeno ovdje. Prvo smo uklanjali travnatu površinu izmeću zadnjih dviju gredica. I to je trajalo. Zemlja je bila vrlo utabana na tom dijelu i teško ju je bilo obraditi. Motikom smo uklonili gornji sloj trave, taj sloj smo prenjeli u prednji dio voćnjaka. I ovaj posao je trajao. OK, malo nas je omela i zima, ali bili smo uporni i dosljedni. 
Nakon toga frezanje tj usitnjavanje zemlje, pa formiranje visokih gredica koje će biti široke oko 80 cm i na koje ćemo saditi 2-3 različite kulture. Formirali smo 42 nove povišene gredice. Gredice imaju blago valovit oblik, što je totalna suprotnost klasičnim ravnim linijama koje su bile do tada. Povodili smo se za dobro poznatim načelom da ne treba izmišljati toplu vodu, sve je već tuz oko nas. Samo treba znati prepoznati tj. pročitati iz krajolika koji nas okružuje. Prirodno oblici koji su održivi već milijunima godina, stvorila je priroda. Pa prema tome, zašto komplicirati. Naš dizajn je postao tečan, gredice su postale duže i ljepše, a vrt je počeo poprimati svoj oblik.
Ne moram spominjati da smo ovo radili skoro tjedan dana, rušili smo se slatko umorni u krevet svaku večer. Ali znali smo da ovo radimo sada i možda još par puta kada ćemo trebati popraviti koji gredicu i to je to.
I znaš i osjećaš da će ti to što radiš zemlja vratiti stostruko plodovima koje ćeš brati i jesti.

Nema komentara:

Objavi komentar