ponedjeljak, 28. svibnja 2012.

Povišene gredice

Za pravo, smisao ovog bloga jer da stavim na papir na ovaj način sva naša iskustva i pogreške koje smo radili tijekom izrade vrta. Da se razumijemo, mi smo gradska djeca, vrt kojega sam imala je bio isključivo balkonski, ono par kaktusa (vrlo zahvalne bilje koje NE umiru čak niti ako ih zaboravite tjednima zaljevati), koja lavanda, bosiljak itd. Ovo je moj doprinos svima onima koji se možda dvoume ili se pitaju da li će moći/znati raditi na zemlji. Pa ako smo mi uspjeli, i svi vi možete. :)
Dakle... kako ide ona pjesma... 
I'm an absolute beginner
And I'm absolutely sane
As long as we're together
The rest can go to hell.... 

ali pustimo Davida Bowie-a. Ovo je bio stvarno veliki podhvat za nas. Prvo su nas odgovarali od nauma da se preselimo iz grada na "selo". Pa su zašutili, pa eto ih sada svaki vikend na roštilju i finoj domaćoj kuhinji. :) 
Život vas usmjeri na pravu tračnicu. Samo ju morate znati pratiti.
Upustili smo se u ovo na način da smo zažmirili i skočili i bili uvjereni da će nas netko uhvatiti. I je, priroda nam vraća stostruko. Ne mogu vam opisati okus jagoda koje uzgojite sami ili okus rotkvice koju taj tren isčupate iz zemlje, malo operete i pojedete. A kada rajčice krenu... uf...
No da se vratimo na temu koja je u naslovu. Kako smo bili sudionici 72-satnog permakulturnog tečaja dizajniranja krajolika, usporedno s tečajem smo i mi formirali naše gredice. Za to nam je bilo potrebno 2 dana. I onda još dva dana za stavljanje malča (pokošene slame tj ostataka od ječma i pšenice u našem slučaju) na formiranu gredicu. Malč na zemlji oponaša lišće i granje koje padne na tlo u šumi. Tijekom godina kako pada snijeg i kiša evo to lišće i granje truli i stvara humus koji je bogat životom (mikro i makro organizmi i nutrijenti u tlu ga čine izuzetno bogatim). Isto tako malč trune kako pada kiša, kako grije sunca, pada i topi se snijeg i vi zapravno ne trebate dodavati komposta. OK, u jesen ćemo na naše gredice staviti kompost i preko njega još deblji sloj malča (30-40 cm), ali nije potrebno oranje, frezanje niti okopavanje. Osim ako nećemo trebati popraviti koju gredicu. I da, sloj malča spriječava prekomjerno isušivanje tla, gubitak gornjeg sloja zemlje koje otpuhuje vjetar, zadržava vodu, štiti biljku i sjeme koje ste posadili od ptičica koje bi ga mogli pojesti. I još puno toga. 
Znači na prijašnjim slikama se moglo vidjeti kako je vrt izgledao prije, a ovako izgleda nakon malčiranja:

Malčirani vrt
Dobro došli u naš permakulturni svijet. Nadam se da ćete nas pratiti kako ćemo nastojati učiniti naše imanje permakulturnim i samoodrživim.

Nakon toga počeli smo sa planiranjem sadnje sjemena i sadnica koje smo uzgojili u kući, prema preporukama koje vrste saditi kako bi se one međusobno što bolje podržavale. Osim stavljanja na papir trebalo je voditi računa o tome da se na mjestima gdje su prošle godine bile rajčice one opet tamo i posade (jer one vole isto mjesto), da mjesto na kojem je bio grah i grašak doću recimo kupusnjače jer one vole tlo bogatom dušikom. I naravno trebalo je voditi računa o razmaku između pojedinih biljaka, te o visini biljke kada ona naraste kako ne bi jedna drugoj radile preveliki hlad. Općenito biljke koje imaju veće listove više vole poluhlad, pa je bilo zgodno kombinirati rajčicu, salatu i luk. Naime luk čuva rajčicu od nametnika, a rajčica luk od lukove muhe. I tako neke sitnice. Osim toga posadili sm o u sjemenu i neke "egzotičnije" vrste kao što su tomatillo rajčica. Biljka je meksičkog porijekla iz porodice rajčica veoma slična fizalisu. Ima okrugle plodove čija boja varira od žute, zelene do ljubičaste. Plodovi su slično kao i fizalis u svilenkastoj ljusci, koja kako plod dozrijeva tamni. Da bi biljke donosile plodove potrebne su barem dvije biljke zbog oprašivanja. Tomatillo voli toplu klimu i sunce tako da se može sijati direktno u zemlju nakon što prođe opasnost od mrazeva ili se može sijati u zatvorenom nekih 6 do 8 tjedana prije očekivanog zadnjeg mraza. Nakon što noćne temperature budu iznad 10 stupnjeva sadnice se tokom dana mogu iznijeti malo van na nekih sat vremena da se priviknu na vanjske temperature. Presadnice se mogu saditi malo ranije u odnosu na rajčicu na otprilike istom razmaku kao i rajčica. Kada stabljike dovoljno narastu uz njih se može staviti kolac, a zaljevanje i gnojenje je slično kao kod fizalisa.

Plodovi se beru kada ljuska potamni i djelomično se raspukne, a plodovi budu čvrsti.

Plodovi se mogu konzumirati sirovi ili termički obrađeni. Zreli plodovi se mogu držati u hladnjaku do 2 tjedna, a možda i duže ako se ogule od ovojnice i stave u zatvorenu plastičnu vrećicu. Također se mogu zamrzavati cijeli ili narezani. Dosta se koriste u meksičkoj kuhinji, pogotovo za pripremu zelene salse.

Evo i slika:


Detaljnije slike ćete dobiti kada izraste i naravno recepte za pripremu ovog ploda. :)
Mogu reći da je planiranje vrta dugi proces, on počinje u jesen za iduće proljeće. Međutim kako smo mi došli u kasnu jesen, priprema je trebala biti ekspresna. Slamu smo morali kupiti (za cijeli vrt nam je bila potrebna jedna roto bala) i koštala je oko 150kn. OK, to je bilo krajem 3 mj, tada je potražnja visoka, slama se kupuje inače u 6 mj kada ide košnja. Ove godine smo pametniji pa smo već s nekim ljudima u dogovoru oko kupnje (povoljnije naravno) slame. I naravno kupujemo veću količinu. Sada kako slame više nemam, koristim pokošenu travu, nakon što muž pokosi travu ostavi ju da se par dana posuši na suncu i tek ju tada stavljamo na gredicu.

Ovdje ću se zaustaviti jer u idućem postu ću vam pokazati kako izgleda naš plan vrta. A do tada odoh baciti pogled na svoj tomatillo.

Nema komentara:

Objavi komentar